Ochutnej Jihlavsko

Ochutnejte tradiční regionální pokrmy a užijte si místní pohostinnost

Přijďte ochutnat Jihlavsko s jeho tradičními pokrmy, řízným pivem a autentickým půvabem Vysočiny. Užijte si kvalitního jídla, vyrobeného z místních ingrediencí, a ochutnejte pravou chuť Vysočiny.

No items found.

Pajerské koláče

Přijďte ochutnat Pajerské koláče, autentickou regionální specialitu z Jihlavska s kořeny v bavorské tradici. Tyto lahodné koláče, pečené především během období poutí, nabízejí tvarohovou i povidlovou náplň, posypanou strouhaným perníkem a bohatě politou máslem. Prodávají se v místních pekařstvích i kavárnách, ochutnat je můžete i během samotných letních poutích - nejvyhlášenější je Bartolomějská pouť v Lukách nad Jihlavou na konci srpna.

Odkud slovo Pajerské? Jde o zkomolení slova "bavorské" - místní tradice silně ovlivnili jihlavští Němci, kteří sem přišli z Bavorska už v 13. století při kolonizaci v souvislosti s kutáním stříbra.

Pokud si chcete Pajerský koláč upéct, podívejte se na video s podrobným návodem i povídáním o samotné tradici.

Polenské mrkvance

Mrkvance nebo mrkvánky jsou vyhlášenou sladkou pochutinou, kterou dodnes pečou v Polné na pouť o druhé zářijové neděli. Mrkvancová pouť bývala zasvěcena patronu města sv. Liguriáši, v době jejího trvání zdobí průčelí domu svazky mrkve. Mrkev se dříve hojně využívala jako náplň do sladkého pečiva, protože cukr byl velmi drahý.

Mrkvánky se pekly dříve při svátečních příležitostech, dnes máme možnost je na Jihlavsku ochutnat častěji. Tradiční mrkvance z Polné můžete ochutnat i zakoupit na farmářských trzích v Jihlavě i Polné, jsou k zakoupení i v prodejně regionálních potravin Klásek v Jihlavě.

Pokud byste si chtěli upéct mrkvánky doma, nabízíme vám recept od výherkyně každoroční soutěže o nejlepší mrkvánek z roku 2021. Mrkvancobraní se koná v Polné vždy v polovině srpna.

Jihlavský ježek - ten bodne!

Výrazně hořké pivo, s výjimečnou chmelovou vůní přesně odpovídá naturelu místních pivních znalců. Ježek patří k Jihlavě stejně neodmyslitelně, jako Jihlava patří k Ježkovi. Navštivte pivovarskou restauraci, poznejte pivovar v rámci prohlídky a pořiďte si stylový merch v podnikové prodejně.

Pokud jste milovníky řemeslného piva, nenechte si ujít speciály z pivovaru MadCat, který se vaří v nedaleké Kamenici u Jihlavy a ochutnat ho můžete v Jihlavě v Muzejní kavárně, Bistru na tři tečky, ve vyhledávané restauraci Kolnička v Lukách nad Jihlavou.

Rakytníkové zdraví z Luk nad Jihlavou

Na svažitých kopcích v srdci Vysočiny v obci Vysoké Studnice založili v roce 1993 rakytníkové sady. Od té doby dodávají rakytník do místních prodejen regionálních produktů i restaurací, ochutnat jej můžete hned v nedalekých Lukách nad Jihlavou ve vyhlášené restauraci Kolnička. Na náměstíčku v Lukách je umístěná také automatická podniková prodejna farmy Luka a.s., můžete si dobroty nakoupit s sebou, až pojedete z výletu.

Biofarma na dohled z historického centra

Na kopci nad Jihlavou se rozprostírají pastviny Biofarmy Sasov, na kterých se pasou spokojená prasátka a krávy. V harmonii s přírodou zde od roku 1991 hospodaří a dodávají do světa i ze dvora rostlinnou i živočišnou produkci v bio kvalitě. Do faremního obchůdku si můžete přijet koupit brambor, cibuli, pohanku, vepřové i hovězí maso a samozřejmě i masné výrobky z nich. Pokud byste se chtěli dovědět více informací o chovu a podívat se, jak si zvířata na farmě mají, je možné si objednat exkurzi na farmě.

Kvalitní mouka pro nejvoňavější pečivo

V Pekárkově mlýně v Rantířově u Jihlavy melou Pekárkovi mouku už od 18. století. Mouka je voňavá, z kvalitních zrn a peče se z ní jedna radost. Mouku pšeničnou i žitnou si můžete koupit přímo v prodejně ve mlýně.

Rodinný mlýn najdete také ve Střížově u Luk nad Jihlavou. Střížovský mlýn mele mouku pšeničnou, žitnou, špaldovou, koupíte zde také těstoviny z ní vyrobené.

Pokud si chcete pochutnat na "obzvlášť vypečeném" pečivu, zavítejte do pekárny Veselo v Jihlavě nebo spojte svůj výlet do Větrného Jeníkova s nákupem jejich vyhlášeného "jeníkovského" chleba.

Mahlerovka

Jemný staročeský likér s lehkou vůní lipového květu, bylinným podtónem a dlouhotrvající medovou dochutí pojmenovaný po Bernardu Mahlerovi, otci světoznámého jihlavského hudebního skladatele Gustava Mahlera. V roce 2015 se po 120 letech podařilo obnovit tradici výroby tohoto likéru a dnes nabízí vedle originální varianty s 30% obsahem alkoholu i silnější variantu Opus 52 s 52% obsahem alkoholu.

Mahlerovku můžete zakoupit jej můžete Domě Gustava Mahlera, v jihlavských prodejnách regionálních produktů i v turistických informačních centrech.

Prvotřídní čokoláda z Vyskytné u Jihlavy

Rodinnou čokoládovnu založil před více než 25 lety František Hlava a pojmenoval po své dceři Kamila. Výrobu založil na prvorepublikových receptech a postupně ji rozšířili o svoje originální recepty. Vyrábí tabulkovou čokoládu i bonbóny s různými náplněmi. Ročně vyrobí téměř 40 tun bonbónů! V Jihlavě si můžete čokoládové pochoutky Kamila Chocolates zakoupit v podnikové prodejně v Husově ulici naproti Hotelu Grand.

Farmářské mléčné výrobky

Kopcovitá krajina Vysočiny je ideální pro pastviny, na svých výletech často uvidíte krávy spokojeně pasoucí se v čisté přírodě. Vyhlášené jsou mléčné výrobky z Mlékárny Polná, kam jezdí nakupovat hospodyňky nejlepší tvaroh pro pouťové koláče. Sýry, smetanu, mléko, tvaroh můžete nakoupit v podnikové prodejně přímo v Polné u mlékárny.

O Farmě Luka, a.s. jsme vás už informovali v souvislosti s jejich rakytníkovými výrobky. Farma zpracovává i mléčné výrobky, jogurty, zákysy, sýry. Dodává je do obchodní sítě, ale ochutnat je můžete rovnou v Lukách nad Jihlavou v restauraci Kolnička, nebo si je zakoupit v prodejním automatu v Lukách na náměstí.

Kde si můžu koupit všechny regionální dobroty z Jihlavska?

Regionální produkty z Jihlavska můžete pořídit často přímo u výrobců, na farmách nebo pohodlně "pod jednou střechou" v některé z prodejen regionálních potravin.
Jihlaváček, Komenského 1336, Jihlava
Klásek, Benešova 3, Jihlava
NOBA Řeznictví & NOBA Zdravíčko, Komenského 1589, Jihlava
Dejsibio, náměstí Svobody 11, Jihlava
Terno, Rantířovská 4787, Jihlava

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

Vašemu vyhledávání neodpovídá žádná položka. Zkuste prosím vymazat filtr a začít znovu.

Ke stažení

No items found.