Mahler je hudba! 2

Studio Malér pokračuje!

Studio Malér pokračuje!

V rámci projektu Mahler je hudba! je v letošním školním roce2023/2024 již po druhé otevřeno v Domě Gustava Mahlera Studio Malér. Studio však nově dostalo formu pravidelných setkávání přihlášených účastníků. Zájemci starší 11 let se scházejí od října do konce května vždy ve čtvrtek odpoledne, do zvukového kroužku se můžete přihlašovat na 2.pololetí až do konce února

Kdo má rád hudbu, zvuky nebo práci se zvukovou technologií, tak je Studio Malér přesně pro něj. Klasické nástroje, mikrofony nebo reproduktory zde sice podobně jako v uměleckých školách najdete, pracuje se s nimi ale trochu jinak. Hudba se tady totiž tvoří tzv. „od podlahy“ – od její základní složky, tedy zvuku. Ten můžete ve studiu nejen vytvářet a nahrávat, ale také modulovat, destruovat a generovat.

„S Matějem Kolářem si zájemci vyzkouší zvukovou koláž, terénní nahrávání a možná dojde i na experimentální hudbu. Do tajů současných hudebních technologií nahlédnou s Ondřejem Vítů. Hudebním softwarem Ableton Live a možnostmi audiovizuální interakce je provede Petr Bradáček. V druhé půli projektu se účastníci budou podílet na vývoji zvukové stezky. Také doufáme, že tvůrčí potenciál studia nabídne prostor i pro vlastní realizace,“ uvedla Hana Dočkalová, která společně s umělci realizuje projekt Mahler je hudba!

Studio Malér tedy nebude volně přístupné jako v minulém roce, ale pouze pro přihlášené účastníky. O to větší možnosti se ale nabízejí – účastníci se nemusí zdržovat jenom ve studiu, lektoři je mohou vzít ven třeba na tzv. field recording (nahrávání zvuků okolí)nebo na další zajímavá místa spojená s hudbou či zvuky. Volně přístupné otevřené studio Malér tím ale nezaniká, nepřihlášení zájemci nebo kdokoli z veřejnosti si bude moci přijít pohrát s hudbou či se zvuky do Domu Gustava Mahlera každou druhou sobotu v měsíci až do května 2023.

Přihlášky na 2. pololetí do zvukového kroužku Studia Malér, který probíhá každý čtvrtek od 15 do 16.30 hodin, můžete posílat do konce února 2024, vše potřebné najdete na stránce www.mahler.cz.

Mahler je hudba!

Studio Malér je součástí projektu Mahler je hudba! 2. Jedná se již o druhé vydání projektu, který realizuje Brána Jihlavy za finanční podpory Evropské unie. Dotace na školní rok 2023/2024 je určena na projekty kreativního učení dětí a mládeže se zaměřením na rozvoj kreativity a zájmu o umění. Obsahem projektu je vývoj a realizace vzdělávacích programů zpřístupňující odkaz Gustava Mahlera dětem a mládeži s důrazem na zapojení digitálních technologií a propojení tradičních i současných tvůrčích postupů.

V rámci projektu mohou lektoři například s „Hudebním workshopem na školách“ zavítat do jihlavské ZŠ nebo se vydat do regionů. Na konci května se navíc opět uskuteční přehlídka aktivit projektu, která v loni pod titulem „kreativní festival Mahler dětem“ proběhla v Parku Gustava Mahlera a dalších místech v centru Jihlavy.

„Dalším rozvojovým směrem je veřejná přehlídka Hudební hřiště, kterou budeme profilovat jako důležitou součást kulturního kalendáře města v souvislosti se zahájením Festivalu Mahler– Hudba tisíců,“ doplnila Dočkalová. Vznikne také zvuková stezka, která bude doplňovat aktuální nabídku oblíbených komentovaných procházek Brány Jihlavy. Tu si navíc bude možné projít samostatně, za pomoci webové či mobilní aplikace se zvukovými zastaveními vytvořenými skrze spolupráci dětí a profesionálů z oblasti zvukové tvorby.

Partnery projektu jsou umělecké organizace i profesionální hudební tělesa, jako je Filharmonie Gustava Mahlera, Spolek Mahler 2000, který pořádá hudební festival Mahler Jihlava – Hudba tisíců, dále Základní umělecká škola Jihlava nebo Centrum dokumentárního filmu.

No items found.

Hudební hřiště

- sobota 18. 5. od 13:00–18:00

Přijďte si hrát, vyrobit hudební nástroj a experimentovat se zvukem s hostujícími i domácími umělci!

Hudební hřiště pořádá Brána Jihlavy v rámci projektu Mahler je hudba! 2 a je doprovodnou akcí 23. ročníku hudebního festivalu Mahler Jihlava Hudba tisíců.

Rozehrajte mrkev jako píšťalu!

- sobota 11. 5. od 14:00–16:00

Workshop pro rodiny s dětmi.

Píšťaly a flétny patří k nejstarším hudebním nástrojům vůbec. Z čeho byly vyrobeny první píšťaly? S největší pravděpodobností z přírodních materiálů. A my si v rámci sobotního workshopu takovou přírodní píšťalu vyrobíme, a to z mrkve! Zahrajeme si také na koncovku, valašskou flétnu, která je vzdálenou příbuznou mrkvové píšťaly. Na závěr si ukážeme, jaksi prastaré nástroje jako píšťaly rozumí s nejmodernějšími hudebními technologiemi. Workshop pro rodiny s dětmi s Ondřejem Vítů.

Otevřené studio Malér

- sobota 3. 5. od 14:00–16:00

Experimentální prostor — hudební studio — zvuková laboratoř.

Jak se promění váš hlas díky mikrofonům, efektovým modulátorům a dalším vychytávkám? Jak vytvářet svůj hudební materiál za pomoci MIDI kontroléru a jiných elektronických „krabiček“? Co všechno je možné udělat s nahrávkou hudby, zvuků či ruchů? Co umí hudební software Ableton Live? Zastavte se a dozvíte se více. Otevřeným studiem Malér vás provede Matěj Kolář a realizace se odehraje v rámci festivalu umění a kreativity ve vzdělávání FUK pro Kraj Vysočina.

Skryté vrstvy DGM

- sobota 13. 4. od 14:00–16:00

Workshop pro rodiny s dětmi.

Prozkoumejme skryté obrazové a zvukové vrstvy domu, ve kterém své dětství prožil hudební skladatel a dirigent Gustava Mahler. Na mobil zaznamenáme tajemná zákoutí. Na zeleném plátně naklíčujeme vaše fantazijní představy. Pak materiály dáme dohromady a uvidíme, co skrytého lze nalézt v Mahlerově domě. Zkusíme z obrazu udělat zvuk a ze zvuku nový obraz. Pomocí syntezátoru rozložíme natočené a složíme do nového tvaru. Pohrajeme si s možnostmi audiovizuálního umění!
Workshopem vás provede Petr Bradáček a Hana Dočkalová.

Ó HLAS aneb CHVÍLE KVÍLET

- sobota 9. 3. od 14:00–16:00

Workshop pro rodiny s dětmi.

Šepoty, mlasky, chropoty, skřeky, vzdechy, steny, vokály…Zkoušeli jste si už někdy zpívat na mikrofon? Že neumíte zpívat? NEVADÍ! Na pusu se dá přeci vyloudit hafo dalších zvuků!

Přijďte na workshop s Matějem Kolářem zablbnout si s efekty na úpravu hlasu: vocodér, octaver, auto-tune, hall, delay, reverb a wahwah kvákadlo. Ukážeme si také speciální vokální techniky, hrdelní či alikvótního zpěv. Na podkladu ambientního mixu vokálních skladeb k židovské liturgii si navíc připomeneme původní vyznání Mahlerovy rodiny.

Stanislav Abrahám / Otevřené studio MALÉR

- pátek 2. 2. od 14:30–16:30

Experimentální prostor — hudební studio — zvuková laboratoř.

Jak fungují základní principy zvukového designu? Jak se vytváří zvuková a hudební složka k divadelní a pohybové tvorbě?

Pátečním studiem vás provede host, zvukový designéra hudebník, Stanislav Abrahám. Jeho specialitou je improvizování s elektronickými hudebními nástroji, vytváření zvukových koláží za použití samplingu zvuku objektů a materiálů v reálném čase.

V rytmu bytu

- sobota 13. 1. od 14:00–16:00

Křup, cink, mlask, cink, ťuk, gloglooo…

Jakou místnost bytu jsme rozehráli? Prozkoumejte společně s námi zvuky běžných předmětů. Budeme hrát na dveře, rolety, fatboye. O pár let zpět se vrátíme a psací stroj i mlýnky rozezníme. Budeme natáčet, střihat, mixovat a celé odpoledne experimentovat. Smartphony si vezměte s sebou. Lednový workshop pro rodiny s dětmi s Petrem Bradáčkem a Hanou Dočkalovou.

Putování za zvuky adventu a Vánoc

- sobota 9. 12. od 14:00–16:00

Advent a Vánoce jsou se svými vůněmi, chutěmi a barvami opravdovými hody pro naše smysly. A prosincový sobotní workshop s Matějem Kolářem, Ondřejem Vítů a Petrem Bradáčkem nás přesvědčí o tom, že adventní čas je bohatý i na zajímavé a nevšední zvuky. A nemusí jít jen o rolničky nebo koledy!

Bim Bam Bibi Bam

- sobota 11. 11. od 14:00–16:00

Zvony, zvonky, zvonečky budou tentokrát středem naší pozornosti. Jemné zvuky nahrajeme. Vytvoříme si rytmické a melodické smyčky. Navíc vás čeká tvorba vlastního zvonku, který se může rozeznít v svatomartinském průvodu. Workshop pro rodiny s dětmi 5+ let s Ondřejem Vítů a Hanou Dočkalovou se odehraje v parku Jana Masaryka v rámci Svatého Martina 2023.

Mahler House Remix

- sobota 14. 10. od 14:00–16:00

Přijďte si s Matějem Kolářem a Petrem Bradáčkem vyzkoušet tvoření hudební kaše ze samplů (útržků, střípků zvuků, sónických fragmentů, které mohly mladého Gustava Mahlera obklopovat).

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

Vašemu vyhledávání neodpovídá žádná položka. Zkuste prosím vymazat filtr a začít znovu.

Ke stažení

No items found.