Přednáška

Jihlava - aneb jak na lokální potravinové systémy

JIŽ PROBĚHLO

22

.

6

.

2023

2023

-

22

6

2023

|

15:00

17:30

No items found.

Konferenční sál Nemocnice Jihlava, Vrchlického 59

Akce je zdarma.

Seminář ze série “Jak na udržitelné obce.”

Můžeme vytvořit systém produkce potravin, který dostane kvalitní a zdravé potraviny zejména k těm nejpotřebnějším jako jsou děti, senioři a nemocní, a přitom pomůže regeneraci krajiny a tvorbě pracovních míst? Zkušenosti ze zahraničí, ale dnes už i z českých měst ukazují, že to možné je.

Zdravé potraviny z ekologického zemědělství mohou být dostupné nejenom bohatým a obce mohou hrát klíčovou roli, aby se to stalo. Podpora regenerativního zemědělství na obecních pozemcích, pravidla odpovědného zadávání upřednostňující kvalitu pro občany a životní prostředí či program zajišťující zdravé lokální potraviny do školních jídelen za cenu jinak běžně dostupných potravin z průmyslového velkozemědělství, to jsou první vlaštovky velké změny, která začíná na obecní úrovni. Seminář představí první české vlaštovky a ukáže, jaké další možnosti mají obce, veřejné jídelny či restaurace v rukou, aby podpořili lokální ekonomiku, která zajistí lidem zdravé potraviny a udrží okolní krajinou živou i pro další generace.

Témata a hosté:

  • Přístup města Jičín o odpovědnému stravování ve školských zařízeních města (Lenka Hollerová, vedoucí oddělení veřejných zakázek, a Petr Hamáček, 1. místostarosta, Město Jičín)
  • Podpora krátkých dodavatelských řetězců aneb jak je přiblížit odběratelům (Milan Kouřil, nezávislý expert a konzultant, MAS Brána Vysočiny)
  • Zkušenosti se zakládáním lokálních potravinových systémů v Itálii a podpora Organizace pro potraviny a zemědělství OSN (Boglárka Kurka Ivanegová, analytička, SUSTO)

Kde a kdy:
Třetí ze série 6 seminářů, které se organizujeme napříč Českou republikou s cílem seznámit města a obce s možnostmi využití SDGs pro svůj rozvoj a řešení lokálních a regionálních výzev, proběhne ve čtvrtek 22.6.2023 od 15:00 do 17:30 v konferenčním sále Nemocnice Jihlava, Vrchlického 59. Svou účast potvrďte do 21.6. prostřednictvím formuláře.

Pro koho je seminář:
Seminář je určený zejména starostům, zastupitelům, odborným pracovníkům obecních úřadů, stejně tak aktivním občanům a zástupcům soukromého, akademického a neziskového sektoru, provozovatelům jídelen veřejného stravování, restaurací či místním farmářům a producentům potravin.

O sérii Jak na udržitelné obce:
Série 6 seminářů po České republice si klade za cíl seznámit města a obce s možnostmi využití Cílů udržitelného rozvoje OSN (tzv. SDGs) pro praxi rozvoje municipalit a řešení lokálních a regionálních problémů. V rámci úvodních částí seminářů bude představena nová publikace Jak na udržitelné obce (publikaci najdete zde), která se na základě rozsáhlého mapování projektů snaží inspirovat, jak vypadají úspěšné a životaschopné projekty a jaké podmínky musíme splnit, abychom takové projekty uměli zrealizovat. Společně s nositeli úspěšných řešení semináře ve své druhé a delší části seznámí účastníky s vybraným tématem, kterým je v případě Jihlavy téma rozvoje lokálních potravinových systémů s dostupnými zdravými potravinami. Na závěr proběhne neformální síťování účastníků a hostů při drobném občerstvení. Jihlavský seminář se koná díky přispění místních partnerů, Nemocnici Jihlava a regionální kanceláře pro Kraj Vysočina CzechInvestu.

https://susto.earth/clanky/jak-na-udrzitelne-obce-jihlava

Související akce

Vašemu vyhledávání neodpovídá žádná položka. Zkuste prosím vymazat filtr a začít znovu.
No items found.