Jihlava k Vánocům

Jedinečné kruhové kluziště, nová vánoční výzdoba, koncerty, divadla a vystoupení spolků, vánoční putování, adventní jarmark, to a mnohem více na vás čeká ve vánoční Jihlavě.

Jihlava k Vánocům je velká oslava vánočních svátků, která začíná první adventní neděli 3. prosince rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí a trvá až do 18. února, kdy je poslední možnost zabruslit si na jedinečném jihlavském kruhovém kluzišti. Po celý prosinec se můžete těšit na program plný koncertů, divadel, tvůrčích dílen a vystoupení místních spolků. V ulicích města se také rozsvítí nová vánoční výzdoba, čeká vás vánoční putování, náměstí bude vonět svařákem, k vidění budou zářící ledové sochy a um věhlasného kováře. Přijďte si užít tento svátek v krásném historickém prostředí a nechte se pohltit kouzlem Vánoc.

No items found.

Kluziště

Po roční odmlce si opět můžeme zabruslit na Masarykově náměstí, na jedinečném kruhovém kluzišti kolem Morového sloupu. Letos nově bruslíme i na umělém kluzišti na Parkánu v ulici Matky Boží.

Velké kruhové kluziště na náměstí (3. 12. 2023 – 18. 2. 2024):

  • pro školy 8:00 - 12:00 (všední dny) - do 22. 12. 2023 je kluziště na náměstí plně obsazeno
  • pro veřejnost 14:00 – 21:00 (všední dny), 9:00 – 12:00, 14:00 – 21:00 (víkendy a svátky)
  • kapacita kluziště 65 osob
  • brusle k zapůjčení za poplatek, včetně brusírny bruslí
  • vstup zdarma
  • provozní řád kluziště

Malé umělé kluziště na Parkánu (3. 12. 2023 – 29. 2. 2024):

  • pro školy 8:00 - 12:00 (všední dny)
  • veřejnost 13:00 – 19:00 (všední dny), 9:00 – 12:00, 13:00 – 19:00 (víkendy a svátky)
  • kapacita kluziště 30 osob
  • vstup zdarma
  • provozní řád kluziště

Uzavírka obsazenosti pro školní kolektivy na další týden je vždy ve čtvrtek v 16:00. Pokud chcete vědět obsazenost kluziště nebo si provést rezervaci napište nám na tic@branajihlavy.cz.

Adventní jarmark

I v letošním roce na Masarykově náměstí vyroste adventní vesnička plná dřevěných stánků, ve kterých si můžete pořídit nejrůznější krásné, voňavé a chutné dárky. Nebojte, svařáku je také dost a během chladných dnů a nocí vás dozajista zahřeje.

Adventní vesnička je letos v provozu až do 31. 12. 2023 a některé stánky budou v provozu až do 18. 2., stejně tak jako kruhové kluziště.

Novinkou v letošním roce je vyhlídkové kolo, kterým se můžete svést každý den po dobu otevření adventní vesničky.

Osvětlení a výzdoba města

Další novinkou o letošních Vánocích je osvětlení hradebních parkánů a některých jihlavských dominant. Osvětlené jsou vstupní brány, keře, stromy a objeví se světelné sochy zvířat s digitální projekcí na hradby a kostely.

Součástí Vánoc bude i výzdoba prázdných výloh v Jihlavě, kde si můžete prohlédnout betlémy od betlémářů z Jihlavska.

Kulturní program na Masarykově náměstí

Vánoční program na náměstí probíhá vždy od středy do neděle, od 16:00 do 19:00. Čtvrtky patří místním spolkovým organizacím a lokálním skupinám. V ostatní dny se těšte na divadlo pro děti, koncerty, živé jesličky, tvorbu ledových soch a mnoho dalšího.

Divadelní představení a koncerty probíhají ve vyhřívaném vánočním stanu.

Tištěný vánoční program je k dispozici v informačních centrech, kavárnách a u našich partnerů. Sledujte kalendář akcí, ať vám neuniknou žádné novinky.

Vánoční putování

Půjdem spolu do Betléma…

Putujte s námi vánoční Jihlavou a objevte místa, která souvisí s adventem, betlémským světlem a také Ježíškem. Vydejte se procházkou po hradbách, uličkami města, užijte si náladu vánočně osvětleného a vyzdobeného náměstí.

V ulicích města jsou ve vybraných vitrínách obchodů vystavené betlémy, které nám zapůjčili výtvarníci i jihlavské rodiny. Na mnoha místech se potkáte s velkou světelnou výzdobou, nasvětlenými kostely, hradbami i cestou zvířátek do Betléma na hradebním parkánu.

Aby vám nic neuniklo, vyzvedněte si na informačním centru mapu Vánočního putování Jihlavou.

Světelnou vánoční výzdobu města si můžete vychutnat až do 7. ledna 2024. Betlémy jsou vystaveny až do svátku Hromnic 2. února 2024.

Vánoční putování ke stažení

Věděli jste o nové mobilní hře v Jihlavě? Zahrajte si s přáteli zdarma venkovní únikovou hru, která vás provede vánoční Jihlavou. K dispozici je na Google Play i App storu.

Vánoční procházky

Letošní vánoční program je také plný zajímavých komentovaných procházek a prohlídek. Vedle tradičních hitů, jako je procházka po Jihlavských vilách, vás čeká řada novinek. Speciální procházkou je okruh Betlémskou cestou za vánočními tradicemi staré Jihlavy. Mezi svátky budou na programu opravdové lahůdky. Komentované prohlídky interiérů kostelů Nanebevzetí Panny Marie a svatého Ignáce z Loyoly.

Pro rodiny s dětmi je určený oblíbený okruh Po stopách jihlavských legend a pověstí, premiéru má letos procházka pro děti stezkou Jihlavy filmové a divadelní o tom, jak se bavili naši předci a jak se dnes bavíme my.

Přesné termíny procházek najdete v kalendáři, vstupenky zakoupíte v informačních centrech nebo online.

Výtvarné dílny v informačním centru

Každý adventní víkend jsou pro vás připraveny výtvarné dílny v Turistickém informačním centru v ulici Matky Boží 22 se zaměřením na vánoční tématiku. Kromě dílen a workshopů si můžete v informačním centru pořídit suvenýry, dárky od regionálních výrobců nebo se jen ohřát.

Dílny na Turistické informačním centru probíhají každou adventní neděli od 13:30 do 15:30. Více informací o vánočním programu zjistíte u nás na TIC nebo online kalendáři.

Ježíškova pošta

Chcete, aby dětem přišel dopis přímo od Ježíška?

Napište svá přání Ježíškovi, vložte je společně s ofrankovanou obálkou do kouzelné schránky Ježíškovy pošty v informačním centru v ulici Matky Boží 22. Nezapomeňte uvést adresu dítěte, na kterou má odpověď přijít.

Pak už jen čekejte na odpověď od Ježíška.

Přáníčka lze vhodit do schránky nejpozději do 17. 12. 2023. Otevřeno je od 8.00 – 17.00.

Vánoční místa jsou po celé Jihlavě

Vánocemi nežije jen historické centrum, ale celé město včetně městských částí. Vydejte se během vánočních procházek potěšit pohledem na zářící výzdobu, kterou si lidé zkrášlují prostředí kolem svých domovů. Vyhlášená je vánoční výzdoba v ulici Leoše Janáčka, ve Smrčenské ulici, krásný betlém a výzdobu mívají tradičně ve Vysoké u Jihlavy. Pokud máte ve svém okolí zajímavou vánoční výzdobu, budeme rádi, když s námi budete sdílet fotografie. Nezapomeňte příspěvek na sociálních sítích označit #DoJihlavynaVanoce.

Mapa vyznačených nazdobených míst po Jihlavě.

Postupně sem budeme přidávat tipy na vyzdobená místa, abyste se mohli jít potěšit.

1. Leoše Janáčka 15 - 17 - "Na Paloučku"
2. Smrčenská (prostor u autobusové zastávky)
3. Kosov - konečná trolejbusu "C"
4. Křižovatka ulic Nad Splavem a Květnová
5. Romana Havelky 8 (zezadu)

Vánoční trolejbus

Speciálně nazdobený trolejbus vyjel do jihlavských ulic v neděli 3. prosince. Svézt se můžete až do Tří králů, trolejbus jezdí po standardních linkách. Jeho aktuální pozici najdete na online mapě MHD, kde je označen zlatou hvězdičkou.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

Vašemu vyhledávání neodpovídá žádná položka. Zkuste prosím vymazat filtr a začít znovu.

Ke stažení

No items found.